Felsőfokon.hu | a szakmai blogmagazin

Bismarck alma

2012. augusztus 15.
Bismarck alma

Eredete: I869-ben a Lahn melletti Dietzhez közelfekvő Hoffhaus községből kezdték terjeszteni, ahol Frensdorf őrnagy nyeste magról. Ma már az egész világon elterjedt, de értével megpuhuló, közönségesebb húsa miatt csak a házikert igen jó konyhaalmája gyanánt termesztik.

Érésének ideje: Nagyjából október közepétől november végéig tehető. 

Dallos alma

2012. május 09.
Dallos alma

Eredete:Valószínűleg Szeged vidékéről származik. Ott a régi idők óta elterjedt ősi helyi fajta. Egyesek Csikós vagy Stráfos almának nevezik.

Érésének ideje: Az Alfödön augusztus első felében, míg a hűvösebb vidékeken szeptember elején kezdődik a érés.

Batul alma

2012. március 22.
Batul alma

Eredete: Származását tekinte Erdély Maros menti vidékéről eredeztetik. Neve a "bátul" szóból ered, ami boglyafeneket jelent. Pince hiján ugyanis az erdélyiek ezt az almát őszkor a szénaboglya fenekére tették, tavasszal pedig eltakarítva a szénát, szépen megsárgulva fogyasztották. Többféle változata létezik, mint például Zöld batul, Fehér batul, Piros batul. Az alább leírt alma a piros batul.


Hozzászólások

Hirdetés

Felsofokon.hu v4.1 BETA © 2010-2013 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT

Facebook

Google+

LinkedIn

Youtube

Twitter