Seregély | Felsőfokon.hu

Seregély

Környezetvédelem
természetvédelem
Vezérkép: 
Seregély

Az első magyar természetvédelmi törvény a mezőgazdaságban hasznos madarak védelméről szólt. Ma is sok madár védett Magyarországon, köztük egy olyan is, aki ilyenkor, szüret idején nem tűnik kifejezetten hasznosnak. Lelkesen "segítene" szüretelni, de a szőlősgazdák nem szívesen osztoznak vele a termésen, ezért nem örülnek neki. Ez a madár a seregély.

A seregély csapatosan szüretel, szívesen eszi a szőlőt, és nagy károkat okoz benne. (A fő képen egy seregélyraj, a galériában egy magányos seregély látható.) Miért védett mégis? És ha védett, akkor (a régi törvény szellemében) okoz-e hasznot is a mezőgazdaságban? Erre keres választ ez a blogbejegyzés.<--break->

A seregély egész Európában és Ázsia nagy részén is elterjedt, de Észak- és Közép-Amerikába, Dél-Afrikába és Ausztráliába is betelepítették. Bogyókat és rovarokat eszik (tavasszal, amikor még nincsenek bogyós gyümölcsök, akkor nagy hasznot is hajthat ezzel: megeszi a növények rovarkártevőit). Magyarországon februártól novemberig fészkel, de néha áttelel.

Rigó nagyságú. Fekete, szivárványos zománccal és fehéres, csöppentett pettyekkel. A fej aránylag kicsiny, lapos homlokú; szeme közel áll a csőr tövéhez.Az évszakok váltakozásával színük is változik. Tavasszal öltik fel nászi színeiket, a hímek csőre ilyenkor élénksárga, a tojóké halványabb. Nyár végére erősebben pettyezett a tollazatuk.

Nagy tömegekben komoly károkat okoz a mezőgazdaságnak. Főleg kora ősszel, elsősorban a szőlősgazdák szempontjából káros; egy-egy kisebb szőlőültetvény termését már egyetlen népesebb csapat is rövid idő alatt teljesen letarolhatja. Védekezni ellene hagyományos módon, az ültetvények őrzésével, a madarak folyamos ijesztgetésével lehet (ez azonban állandó odafigyelést kíván, mert a seregély intelligens madár, és hamar kifigyeli, ha az őrző személy nincs a helyén, vagy munkája nem elég hatékony), illetve érés idején a szőlősorok védőhálóval való letakarásával. Az embertől nem nagyon félnek, előfordul, hogy a gyümölcsöt szedő ember közvetlen közelségében, a fa másik oldalán vámolják meg a termést. Szívesen keresgélnek a legelőn, a nagyobb állatok által felvert bogarakra vadásznak.

A seregélyek, főleg a hím példányok kiválóan utánozzák környezetük hangjait, más madarakat, és az emberi civilizáció okozta zajokat egyaránt.

Odúban fészkelnek, szívesen foglalják el a mesterséges költőodúkat, épületek hézagait is. 4-6 tojást költenek egyszerre. A fiókák kb. 2 hét alatt kelnek ki a fűszálakkal, madártollakkal bélelt fészekben. A csupasz csipaszok gyorsan fejlődnek, tollasodnak, kikelésüktől számítva mintegy 3 hétre hagyják el a fészket, és csatlakoznak az élőhely többi seregélyéhez.

Hazánkban nem áll védelem alatt, de a 13/2001-es (2001. V.9.) KöM rendelet hazánkban is az Európai Unióban természetvédelmi szempontból fontos növény- és állatfajok listáján 1 000 Ft eszmei értékkel tartja nyilván. Befogni, tartani, tenyészteni csak engedéllyel lehet a 8/1998 sz. kormányrendeletben meghatározottak szerint.

További információ a seregélyekről:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sereg%C3%A9ly

http://www.mimi.hu/allat/seregely.html

http://puszta.com/hun/hungary/cikk/seregely


Ajánlott bejegyzések

 • Fiesta a könyvtárakban

  E blog indulásával egyidejűleg, a mai napon, 2013. március 20-án kezdetét vette a könyvtárakban a 14. Internet Fiesta, amelynek idén az internet közösségépítő szerepe áll a központjában. Célja, hogy minél többen ismerjék meg a világháló – és azon belül a...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Gazdag vikingek nyugis városa - Oslo

  Norvégiáról és fővárosáról ma mindenkinek a jólét és a gazdagság jut eszébe elsőként, pedig nem volt ez mindig így. Az ország az anyagi javakon túl gazdag történelmi emlékekben is, a természeti látnivalók szépsége minden képzeletet felülmúl. ...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • „HULLADÉKMÁGIA” – Gyermek - és ifjúsági pályázatokat hirdet az FKF Zrt.

  A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.  idén is meghirdeti gyermek - és ifjúsági pályázatait, amelyeket a már évek óta népszerű Gyermekrajz-pályázat és a tavaly elsőként meghírdetett Szépíró-pályázat  mellett egy új kezdeményezéssel, a Designe-...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Magyarország-Románia előretekintés

  Ma este egy ki-ki meccsen Romániával méri össze a magyar női kézilabda válogatott erejét a szerbiai kontinens tornán.

  Ez is fontos mérkőzés lesz, hiszen eldőlhet az elődöntőbe jutásunk, ha minden a tervek szerint halad, akkor pozitívan természetesen. Jelenleg a csoport elején Montenegró...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Ötletpályázat 3. rész Parkolás

  Az évszázad építkezéséhez feltehetően az évszázad forgalomszervezése is megvalósul. Ahogyan az Ötletpályázatról készült előző két írásból kiderül, nagyon alapos előkészítő munka után írták ki az ötletpályázatot.

  A Terület bemutatása című dokumentum alkalmas arra, hogy a leendő tervezők...

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu v4.1 BETA © 2010-2014 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat