A Homoktövis | Felsőfokon.hu

A Homoktövis

Természettudomány
botanika
A Homoktövis

Magyarországon megterem, egyre többen ismerik és alkalmazzák. A homoktövis termése augusztus elejétől, szeptember végéig szedhető. Savanykás, fanyarkás íze hatalmas C vitamin tartalmukat támasztja alá, önmagukban a bogyók fogyasztása is ajánlott, de mézzel édesítve az íz hatás még tovább fokozható.

A bogyó gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Elsősorban immunerősítő, de kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. Kedvelt és jól bevált kiegészítő meghűléses betegségeknél. Fertőző betegségek alatt, műtétek után segít a gyors regenerálódásban, felépülésben.

A gyümölcs almasavat, flavonoidokat, zsíros olajokat bőven tartalmaz. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese, így télen megvédhet bennünket a megfázástól. E-vitamin tartalma magasabb, mint a búzáé, a kukoricáé vagy a szójababé. Nyáron éppen ezért kifejezetten előnyös a használata, hiszen E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre és természetes védelmet nyújt a káros UV-sugárzástól. E mellett található benne A-vitamin is.

Nyersen is ehető, de nem ez a jellemző fogyasztási forma. Feldolgozva leginkább szörpként fogyasztjuk. Ennek egyik receptjét ismerhetitek meg: az úgynevezett „nyers változatot”, melynek során nem főzzük fel a homoktövist, így biztosítva, hogy vitamintartalmából ne veszítsen.

Szörp recept

Két kilogramm homoktövishez, két liter vizet és egy teáskanál citromsavat számolunk, valamint adhatunk hozzá cukrot (1-2 kiló között) vagy mézet, az utóbbi még egészségesebbé teszi a nedűt. A vízben megmosott, utána megszárított gyümölcsöt turmixgéppel összetörjük, majd hozzáadjuk a többi szükséges anyagot és összekeverjük. 10-12 órai állás után a sűrítményt gézen, vagy nejlonharisnyán át leszűrjük, s palackozzuk. Az üveg tetejére dupla celofán közé késhegynyi nátrium benzoátot teszünk, s így csavarozzuk le.
Sötét, hűvös helyen egy éven keresztül is eláll.

A megmaradt pépet ne dobjuk el: ki lehet szárítani és kávédarálóval összedarálni. Ugyanígy az egész gyümölcsöket is ki lehet szárítani és finom porrá őrölni. A port üvegekben tároljuk s teák elkészítéséhez használjuk.


Forrás: Sokszínűvidék.hu

Fotó:

http://m.cdn.blog.hu/ka/kapanyel/image/homokt%C3%B6vis.jpg

http://www.smdformart.hu/Pictures_netbio/Homoktovis_Homokban_sm.JPG

http://gyogynovenygyogyasz.hu/wp-content/uploads/homokt%C3%B6vis.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/Hippophae_rhamnoides4_beentree_bialowieza.jpg/260px-Hippophae_rhamnoides4_beentree_bialowieza.jpg


Hozzászólások

Hirdetés

Felsofokon.hu v4.1 BETA © 2010-2013 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT

Facebook

Google+

LinkedIn

Youtube

Twitter