Rózsa növénybetegségei | Felsőfokon.hu

Rózsa növénybetegségei

Agrár
Vezérkép: 
Rózsa növénybetegségei

A legfontosabb fás szárú dísznövény, rendkívül munkaigényes. Magas a fény és hőigénye. Kétszeri virágoztatással közte kényszerpihentetéssel hajtatják. A magas fényigénye miatt télen nem gazdaságos a virágoztatása. Hosszú életű, a növényházi állományt 6-7 évig fenn tartják. A fajtákat szemzik az alanyokat magvetéssel, tőosztással, dugványozással szaporítják.

Rózsamozaik / Prunus necrotic ringspot virus

Mechanikai úton, szemzéssel, maggal, pollennel, növénynedvvel valamint a levéltetvekkel terjed. Védekezés: A megelőzésen van a hangsúly! Eszközök fertőtlenítése, a beteg tövek eltávolítása és a vektorok elleni védelem.

Agrobaktériumos gyökérgolyva / Agrobacterium tumefaciens

A dugványról szaporított rózsáknál, egyre gyakrabban fordul elő. A megsebzett gyökéren karfiolszerű daganatok keletkeznek. Dugványoknál a metszési felületen keletkeznek az elváltozások. A fertőzési forrás a fertőzött talaj és növénynedv. Védekezés: A legfontosabb a megelőzés. Higiénés szabályok betartása. Eszközök fertőtlenítése és tisztántartása. Steril nevelőközeg biztosítása.

Rózsaperonoszpóra / Peronospora sparsa

Szabadföldön ősszel, de hajtatásban ősszel és tavasszal egyaránt előfordul. A hajtatott állományban akár a legsúlyosabb betegég is lehet, a teljes levélzet lehullhat. A levél színén és hajtásain szegletes foltok jelentkeznek. A fonákon megjelenik a sporangiumtartó gyep. Hajtáscsúcs levelei a fonák felé kanalasodnak. A beteg levelek lehullnak. Virágok aprók maradnak, a szirmok szélei megbarnulnak. A fertőzés kiindulási pontja a növénymaradvány, itt telelát az oospóra. A magas páratartalom kedvez a fertőzésnek. Védekezés: Fontos a fertőzött növénymaradvány megsemmisítése, elégetése vagy talajba forgatása. A növényházakban kerülni kell a páralecsapódást, fontos a szellőztetés. A réztartalmú növényvédő szerekkel vigyázni kell, mert szennyezhetik az árut.

Rózsalisztharmat / Sphaerotheca pannosa var. rosae

Hajtatásban és szabadföldön is nagyon jelentős és súlyos betegség. Primer tünet: Amikor a fertőzött rügyből fertőzött hajtás fejlődik. Szekunder tünet: Levelek kanalasodnak. Főtünete az epifita micélium, konídium lánc, ritkán kazmotécium / kleisztotécium. A meleg párás környezet kedvez a korokozónak. Védekezés: Beteg veszők eltávolítása. A hajtásnövekedés kezdetén az állományvédelem a lisztharmatra épül. Rügypattanástól a virágszedésig 7-10 naponta növényvédő szeres védekezés szükséges.

Rózsabotrítisz / Botrytis cinerea (konídiumtartós)

Rosszul szellőző hajtatásban valamint szabadföldön, nyirkos helyen jelentős kárt tud okozni. Kéregelszíneződés a visszavágott veszők metsz lapjától kiindulva már a vegetáció elején jelentkezik. Megjelenik a szürke konídiumtartó gyep, virágbimbó elhalás, lilás sziromfoltosság, vessző- és hajtáselhalás. Fertőzési forrás a növénymaradvány, ahol áttelel a korokozó szkleróciummal. A magas hőmérséklet és páratartalom kedvező a korokozó számára. Védekezés: Sok szellőztetéssel szabályozni lehet a páratartalmat is. Fontos az alacsony páratartalom. Beteg növényi részek eltávolítása. Metszési sebek kezelése. A túlzott tápanyag ellátás kerülése.

Rózsarozsda / Phragmidium mucronatum

Szabadföldön, szemzéshez nevelt alanyokon és vad fajokon okozhat nagymértékű lombhullást. Nyár végén és őszelején jelentkezik. A levélszínén spermogóniumok jelennek meg. A fonákon a hajtáson és levélnyélen pedig ecidiumok alakulnak ki. Majd a levél színén szögletes foltok és a fonákon a foltokban uredoszóruszok később teleutoszóruszok képződnek. Fertőzési forrás a beteg növénymaradvány és a vessző. Az uredo és teleutospórák telelnek. Ősz elején lehet a legerősebb a járvány. Védekezés: Növénymaradványok elégetése vagy talajba forgatása, deformálódott veszők eltávolítása.

Rózsa diplokarponos levélfoltossága / Diplocarpon rosae f. acerv. Marssonina rosae

Gyakran előforduló betegség. A levél színén barnás-fekete, csillagszerű középen kivilágosodó foltok jelennek meg. A foltok a fonákon halványabbak. A beteg levelek lehullnak. Kezdetben az alsó levelek fertőződnek. A korokozó sztrómával a lehullt levelekben telel. Majd innét tavasszal az esőzések során a spórák a rózsa alsó leveleire kerülnek. Védekezés: Levelek talajba forgatása vagy elégetése. Rügypattanástól rendszeresen kell permetezni a lisztharmat elleni védekezéssel egy időben.

Koniotíriumos vesszőfoltosság / Conyothyrium cystotricha

Sebparazita, víz segítségével jut el a sebekre, szemzési helyekre. A vesszőkön barna ovális foltok jelentkeznek. A kéreg elhal, ezután a növény legyengül. Védekezés: A fertőzött vesszők eltávolítása, elégetése. Körültekintő sebkezelés. Nitrogén túlzott adagolásának kerülése. Megfelelő növényvédő szer kiválasztása és alkalmazása.  

 

 

    

 


Ajánlott bejegyzések

 • "Jó szándék hamis feltételezése"

  Médiajártasság

  (Media Literacy)

  Nagyképűen tovább jártattam a szemem a Tudásközpont polcain már többször is amikor megláttam ezt a könyvet. Ugyan mit adhat nekem ez a szöveggyűjtemény. Különben is a mint mindenki...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Almagondok garmadája...

  Az eddiginél lényegesen több figyelmet kell fordítani Magyarországon a gyümölcsök eladását segítő előkészítő folyamat megszervezésére.

  Az orosz embargó miatt várható idei európai árubőség miatt Magyarország...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Fogantatás

  Kinek így, kinek úgy. Van akinek elsőre, van akinek sajnos soha nem sikerül.

  Szeretném, ha mindenki leírná a saját történetét, mert szerintem tanulságos lehet mások számára is. Sőt még talán segítséget is nyújthat.

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Fairtás Újpesten(?)

  Én nem vagyok budapesti, nem is ismerem igazán a várost (azt hiszem, nem is lehet teljesen megismerni, emberfeletti teljesítmény lenne), de kaptam egy e-mailt Újpestről, amit most nyilvánosan közzéteszek, hogy a jövőben ne forduljon elő ilyesmi, és csak alapos szakmai...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Advent tudatosan

   Elérkeztünk újra az évnek ehhez a meghitt időszakához. Legalábbis képzeletünkben ilyen, a valóságban sokszor túlhajszolt, giccses és pazarló. Mert szeretné mindenki felejthetetlenné tenni Családja, Szerettei számára a közelgő ünnepet. Azonban hallgatva a média sugallta dömpingre -...

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu v4.1 BETA © 2010-2014 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat

Facebook Google+ LinkedIn Youtube Twitter